Aktualizace článku: květen 2013

Slovník lolita pojmů

Baby
Zkratka pro "Baby, the Stars Shine Bright"
Jedná se o velmi oblíbený značkový butik z Japonska, který prodává Sweet Lolita oblečení. E-shop: http://www.babyssb.co.jp/
BJD panenky
Zkratka pro "ball joined dolls", umělecké panenky s pohyblivými klouby. Jsou vyrobeny z resinu (hmoty, která je pěknější než plast, ale odolnější než porcelán), propracované do detailů a dají se sehnat v mnoha velikostech, až po panenky velké 80cm. Jsou hodně drahé a rozhodně ne na hraní malým dětem. Majitel si svou panenku může přizpůsobit - faceupem (malováním obličeje), parukou, očima (ty jsou také měnitelné), oblečením i charakterem. České stránky BJD komunity: BJD Kingdom.
bloomers
Často se jim také říká bombarďáky.
Jedná se o nadýchané kraťásky, které lolitky nosí pod sukýnkami.
brand / burando
"Brand" v překladu znamená "značka", "burando" je pojaponštělý výraz pro "brand".
Lolitky tak označují oblečení prestižních drahých japonských Lolita značek. "K narozeninám mi přítel koupil brand." = "K narozeninám mi přítel koupil značkové loli oblečení."
Brolita
Označení pro muže/chlapce, který se obléká do Lolita šatů. Ne do pánského stylu k Lolitě, a přímo do těch šatiček. Toto označení není nijak hanlivé, jsou někteří hoši, kteří dokáží své oblečení dotáhnout do dokonalosti tak, že by je jeden nerozeznal od slečny! (Stejně tak je bohužel i hodně těch, u kterých to vypadá vcelku... uh.)
cosplay
Je kostým, když se přeslečete za nějakou postavu. Většinou je to nějaká postava z anime, ale klidně můžete dělat cosplay i na Křemílka a Vochomůrku.
Lidé, kteří dělají cosplay, se snaží dotáhnout vše do dokonalosti - včetně paruky, kontaktních čoček, zbraní které daná osoba používá...
circle lenses
Velké kontaktní čočky.
Jsou kontaktní čočky, které se nosí z čistě estetického důvodu - zvětšují totiž duhovku, takže pak máte obrovitánské oči! (Ano, někdy je to až děsivé.) Nosí je hodně Gyaru a Himegyaru, ale jsou oblíbené i u Lolitek. Samozřejmě, že na to přišly asiatky, aby měly velké oči jako bělošky (jakoby nebyly dost roztomilé i bez nich! XD).
Closet cleaning / CC
V překladu znamená "čistka šatníku".
Když Lolitka zjistí, že má skříň napěchovanou k prasknutí, anebo že potřebuje peníze na nové šaty, pečlivě přebere svůj šatník a věci, které nenosí, nabídne k prodeji. Věci nafotí a hodí na Internet, s cenou kterou za ně chce. Pokud vám nevadí již nošené oblečení (většinou však v dobrém stavu), je to skvělá příležitost jak zístkat krásné šaty za dobrou cenu - bývá zvykem a slušností, že nošené oblečení se prodává o něco levněji, než to zbrusu nové.
Con
Zkratka z "Convention" = Sjezd, Festival
Je větší organizované setkání fanoušků čehokoli. Často jsou to i akce zaměřené na japonskou kulturu. Většinou se jedná o několikadenní festival, na kterém se promítá anime, hrají různé hry, dělají se přednášky o Japonsku, a větší cony mají i zahraniční hosty... často má na conech nějaké to zastoupení i japonská móda. Můžete tam potkat hodně Lolit, často jsou tam přednášky o japonské módě, a někdy i nějaké ty soutěže o kus zajímavého oblečení. Taktéž tam najdete stánky, kde si můžete zakoupit mangy, anime figurky, barevné paruky i lolita doplňky. Nejznámější české cony jsou: Animefest v Brně, Festival Fantazie v Chotěboři (FF není přímo na anime, je to fantasy/sci-fi všeobecně), Advík v Praze, Akicon v Praze. A občas se něco pořádá i v nějakých jiných městech :)
Decoden
Zkratka z japonského "Decoration Denwa", což v překladu znamená "Ozdobení mobilu".
Aneb když si svůj mobil polepíte blyštivými kamínky, samolepkami, růžičkami, plastovými zvířátky, vším možným... a zaplácáte ho těmi věcičkami tak moc, že skoro není vidět! A nejen mobil, decoden se používá na kdeco - obal od PSP, umělé nehty, krabička na šperky... a viděla jsem i tahle vytuněný monitor k počítači.
egl
Jedná se o komunitu na Livejournalu http://egl.livejournal.com/
Je to taková centrála všech ne-japonských lolitek. Jak se něco v loli světě děje, bude se to tam probírat. Když se chcete na cokoli zeptat, určitě vám tam poradí. Najdete tam recenze na oblečení, profesionální lolita fotky, návody na šití i makeup, příběhy ze života lolitek, občas nějaké to drama... každý měsíc se vyberou nějaké témata, na které pak lolitky z celého světa posílají své články. Téma může být např. "Fotky vašeho Lolita pokoje."
GLB
Zkratka pro "Gothic & Lolita Bible".
Jedná se o japonský časopis, který se zabývá Lolita módou. Najdete tam fotky nejnovějších značkových modelů, rozhovory s J-Rockery nebo módními ikonami. Často i tipy na účesy, líčení nebo ozdoby do bytu, a na konci jsou přiloženy i střihy na Lolita doplňky. Vyšlo i 5 čísel anglické verze tohoto časopisu, ovšem kvůli finanční krizi ho v angličtině již nevydávají. Více v článku Časopisy.
Harajuku
"Harajuku" je ulice v Tokiu, kde se schází lidé, co mají rádi extravagantní módu.
Přeneseně si pak "Harajuku" říkají lidé, kteří mají rádi japonskou módu (nejen Lolitu, ale i jiné šílené styly jako Fairy Kei, Visual Kei, Dolly Kei, Decoru...).
headdress
"headdress" znamená v překladu "ozdoba do vlasů".
A to ne jen tak ledajaká! Je to buď obdélník nebo kruh pokrytý spoustou krajek a ozdůbek. Zavazuje se většinou na stužky pod krkem.
hlavožravá mašle / headeating bow
Obrovská mašle, kterou nosí hlavně Sweet Lolity. Je tak gigantická, že vypadá, že vám chce sežrat hlavu.
Himegyaru / Himegal
Je jedním ze stylů japonské módy Gyaru. Esteticky je dosti podobný Lolitě, ale narozdíl od Lolity se nebojí být sexy. Více se dozvíte v článku o Himegyaru.
Ita
Z japonského slova "Itai" = "Bolet". Když nějaká slečna vypadá tak hrozně, že vás bolí se na ni dívat.
Je to velmi nehezká a urážlivá nadávka. Ita je výraz pro lolitu, která vypadá fakt děsně - šaty mají levné umělé krajky, jsou špatně ušité, má k nim pestré podkolenky co se vůbec nehodí, k tomu tenisky, vlasy jako vrabčí hnízdo... často tak končí začátečnice, které si o lolitě toho moc nepřečetly a které nemají žádný vkus a soudnost. (Ale nezoufejte, každý někde začínal a i z Ity se jednou může stát krásná Lolita ;))
J-rock a J-pop
"J" jako japonský, čili japonský rock a japonský pop. Jedná se o hudební žánry.
J-Rock se dosti liší od normálního rocku, a to jak stylem hudby, tak i tím, že muzikanti hodně dbají na svůj image a jejich kostýmy jsou promakané do nejmenších detailů.
JSK
Zkratka pro "Jumper Skirt".
Šatová sukně. Jsou to šaty na ramínka, bez rukávů. Většinou se pod nimi nosí ještě halenka.
kawaii
V překladu znamená "roztomilý".
Toto japonské slovíčko je velmi používáno otaku a japanofily vůbec. Používá se ve větě místo slova "roztomilý" - "Ty máš ale kawaii boty!" = "Ty máš ale roztomilé boty!". Nebo jako výkřik "Kawaii!", když vidí něco roztomilého (třeba Sweet Lolitku jak jde po ulici). Často toto slovíčko můžete vidět ve spojení s čímkoli - např. Kawaii šperky.
Lace Monster
V překladu znamená "Krajková příšera".
Lolita šaty, které mají na sobě obrovskou spoustu umělých krajek, a jsou navrženy tak nevkusně, že vypadají hrůza děs.
Lucky Pack
Asi tak dvakrát do roka začnou značkové obchody prodávat Lucky Pack. Jedná se o balíček s Lolita oblečením či doplňky, který je velmi levný. Ovšem ale, nevíte, co v něm je! Většinou máte o věcech uvnitř pár informací (víte, že uvnitř bude např. šaty, halenka a podkolenky) a víte že to bude ve stylu Gothic Lolita. Ovšem nemůžete si vybrat přesný model ani přesnou barvu. Lucky Packy jsou velmi žádané a vždy je kolem nich velký humbuk, protože je to skvělá šance, jak si pořídit značkové oblečení za dobrou cenu. Butiky LP dělají proto, aby se zbavili starých kusů oblečení na skladě - aby uvolnili místo pro novou kolekci.
Maki a Asuka
Jsou dvě slečny, návrhářky značky Angelic Pretty. AP má několik návrhářů, ovšem tyto dvě jsou nejznámější hlavně proto, že často vystupují na veřejnosti - jako modelky pro AP, pořádají akce pro AP, na blozích AP jsou jejich fotky... Maki je autorkou většiny potisků AP a taktéž kreslí ilustrace ke stránkám. Asuka navrhuje boty, tašky a paraplata. Jsou lolitkami velmi milované a obdivované.
Mana
Je kytarista bývalé skupiny Malice Mizer. Právě díky němu se stala Lolita móda tak populární. V Lolita světě toho hodně udělal - patří k zakladatelům časopisu Gothic & Lolita Bible, má vlastní značku Moi Meme Moitié (jedna z nejobdivovanějších Gothic Lolita značek), hudba, kterou dělá, je i této módě velmi blízká. Ačkoli je to muž, sám dělá modelku pro své Lolita šaty a vypadá vskutku nádherně.
Misako Aoki
Je japonská modelka a lolita idol.
Je oficiální japonskou "velvyslankyní roztomilosti" (kawaii ambasador), navštěvuje zahraniční lolita akce nebo se objevuje v televizních show, když je téma o lolitě. Jinak pracuje jako zdravotní sestra. Je známá tím, že velmi přísně dodržuje lolití pravidla (sukně ke kolenům, ofina těsně pod obočí, atd.). Je tváří značky Baby, the Stars Shine Bright - dělá pro ně modelku, reportáže z obchodů, dokonce ve spolupráci s Baby navrhla kolekci šatů.
Novala Takemoto
Je japonský spisovatel, který publikoval několik děl s tématikou lolita módy. Jeho neznámějším dílem je Shimotsuma Monogatari (Kamikaze Girls), příběh o přátelství lifestyle lolitky Momoko a drsné motorkářky Ichigo, který byl i zfilmován.
Můžete jej také vidět jako modelku ve starších číslech GLB. Dříve i ve spolupráci s Baby navrhoval oblečení. V roce 2007 byl zatčen k
offbrand
"Offbrand" v překladu znamená neznačkový.
Lolitky tak označují oblečení, které pořídily v normálních kamenných obchodech, a většinou si značku výrobce ani nepamatují.
OP
Zkratka pro "One Piece".
Šaty s rukávy.
Otaku
Je označení pro člověka, který zbožňuje anime a mangu (japonské animované seriály a komixy).
V Japonsku je toto výraz pro někoho, kdo je příliš velký fanoušek (čehokoli). To je taky důvod, proč mívá slovo otaku v Japonsku tak často hanlivý kontext. Ovšem tady v Evropě je to bráno prostě jako označení fanouška anime a mangy.
OTK / OTK Socks
Výraz používaný pro nadkolenky. "Over the knee socks."
Protože když je někdo prodává, často nejde z fotky poznat, jestli to jsou nadkolenky nebo podkolenky. Pokud je v názvu OTK, jsou nad kolena :)
OTT Lolita
"over the top" Lolita, v překladu znamená něco jako "tak tohle už je moc".
Jedná se o Lolita outfity, které jsou přezdobené hromadou různých doplňků a často vypadají dosti šíleně (dort na hlavě a tak). Většinou se jedná o Sweet Lolitu (OTT Sweet Lolita = Deco Lolita). Ovšem může to být i Gothic či jiný styl. OTT Lolita nevypadá špatně (většinou sklidí velký obdiv) jen je prostě už dovedená do extrému.
Svými OTT modely je proslulá hlavně značka Angelic Pretty.
Print
Potisk. Printové šaty = Šaty s potiskem.
Šaty či sukně, kde největší parádu dělá potisk na látce. Značky si jej tvoří samy, v potisku najdete jejich název či logo. Témat potisků je mnoho: výjevy z pohádek, starodávné budovy, květiny, roztomilá zvířátka, ovoce... Střih většinou bývá jednodušší, právě aby vynikl potisk.
RHS
Zkratka pro "Rocking horse shoes", v překladu "houpací boty".
Jedná se o model bot, které původně vymyslela Vivienne Westwood již v 90. letech. Jsou to jakoby balerínky na vysokánské dřevěné platformě, která má ale vyříznutou patu! Jsou velmi populární, hlavně protože jsou úžasně pohodlné (vypadají krkolomně, ale chodí se v nich fantasticky). Často se nosí s japonskou módou (Lolita, Decora, Visual Kei...). Pro bližší info odkazuji na tento úžasný článek.
Shopping Service
V překladu znamená "Nákupní služba".
Strašně moc se vám líbí šaty z jednoho japonského butiku, který však neprodává do zahraničí a má stránky jen v japonštině. Abyste ty šaty mohli dostat, musíte využít Shopping Servis. Napíšete jim, co chcete, zaplatíte to, a oni (jelikož jsou v Japonsku) danou věc koupí, obchod věc pošle k nim (jelikož do zahraničí neposílá) a SS pak věc pošle k vám. Samozřejmě, že si za to účtuje nějaký ten poplatek... SS můžete využít nejen na nákup Lolita oblečení, ale i mangy, CDček, roztomilých šperků, látek... prostě čehokoli.
SS z Japonska jsou nejznámější Celga a Crescent shop, a SS z Taobao můžete použít některý z následujících tady dole
Tea Party Shoes
Nízké lolita botky, které původně vymyslela značka Angelic Pretty.
Jsou velmi roztomilé a pohodlné, a vyrábí se snad ve všech barvách duhy. Vepředu i vzadu jsou zdobené velkou mašlí.
Visual Kei / Oshare Kei
V překladu Vizuální styl / Módní styl. Tyto názvy jsou úzce spjaty s J-Rockem, je toto totiž móda, do které se stylizuje spousta hudebníků. Visual Kei je temný (převládá černá barva, s prvky gotickými a punkovými), kdežto Oshare zase veselý (barvičky~). Probližší info si přečtěte tento skvělý článek na Sinful Sound.
Wristcuffs
Označení pro krajkové náramky.
Mohou se nosit na holých rukou, na lemu rukaviček, nebo i na rukávu košile pro větší roztomilost.
 
Porcelain Doll - česká Lolita značka