Aktualizace článku: červen 2012

Lolita jako životní styl

Některé dívky berou tuto módu jen a pouze jako kus hezkého oblečení. Není to pro ně nic víc, než hezké šaty na víkend, nehledají pod tím smysl života, ani tomu nijak nepřizpůsobují své koníčky. (Proč by nemohly někdy nosit hezké šaty a zároveň poslouchat metal a věnovat se třeba extrémním sportům?) Lolita je pro ně jen jeden z mnoha zájmů a nijak jí svůj život nepřizpůsobují.

A pak jsou tu dívky... které jsou Lolitou nejen oblečením, ale i duší. Říká se jim "lifestyle lolity" - dívky, co tuto módu berou jako životní ideu.

Ať už zvolíte jakoukoli cestu, není to dobře ani špatně. Je to čistě jen Vaše volba a nikdo nebude řešit, jestli Lolita módu máte jen jako koníček, nebo je to pro vás celý svět. Nebo se můžete inspirovat jen v něčem od lifestyle lolitek. Hlavně nedělejte nic, co by vám bylo "proti srsti", nevzdávejte se kvůli Lolitě koníčků, které máte rády, to je naprosto zbytečné! Vždy buďte své!

Lolita jako živodní idea
Lolita šaty jsou pohádkově nádherné, zdobené a kouzelné. Stejně takový je i život, okolní svět, myšlení a koníčky lifestyle lolitek. Lolita životní styl je jako zdobit si každou chvilku svého života. Ať už je to interiér vašeho pokoje, tvoření krásných a roztomilých věcí, milé chování a gesta k lidem kolem sebe, užívání si chvil při procházce zámku či pití čaje...

Oblečení
Spoustu lifestyle lolitek nosí krajkované šatičky každý den. Ale mohou být i lifestyle lolitky, které Lolita šaty nosí jen příležitostně a v běžném životě se oblékají do normálnějšího oblečení - velice dívčího, plného krajek a motivů, které se objevují i v loli módě. Každopádně jedno mají společné - vždy vypadají nádherně. Pečlivě vybírají každý kus oblečení, aby se v něm cítily nádherně. Plavky, spodní prádlo, noční košilku...



Koníčky
Je několik činností, které se často spojují s lolita životním stylem... Pití čaje je skvělá možnost jak si vychutnat kouzelné okamžiky a na chvíli zastavit čas a jen vnímat krásu světa kolem. Pečení roztomilých dortíků a sladkostí, abyste mohly osladit život nejen sobě, ale třeba i přátelům, kteří přijdou na návštěvu. Vyšívání a šití, ať už celých šatů nebo jen malých doplňků - můžete stvořit něco překrásného. Čtení básní, sledování pohádek, poslouchání klasické hudby... to je tak nádherně strávený čas :) Hraní na některých z tradičních nástrojů (klavír, housle...), balet, navštěvování zámků a zahrad...



Pokoj
Lifestyle lolity mají i svůj pokoj zařízený do Lolita stylu! Ať už je to Sweet plná růžových barev a plyšáků, nebo Classic v duchu 19. století se starobylým nábytkem. Či dokonce Gothic - se spoustou černé a rakve místo postele!



Decoden
Zkratka z japonského "Decoration Denwa", což v překladu znamená "Ozdobení mobilu". Aneb když si svůj mobil polepíte blyštivými kamínky, samolepkami, růžičkami, plastovými zvířátky, vším možným... a zaplácáte ho těmi věcičkami tak moc, že skoro není vidět! A nejen mobil, decoden se používá na kdeco - obal od PSP, umělé nehty, krabička na šperky... a viděla jsem i tahle vytuněný monitor k počítači. Obvzláště Sweet Lolity se v decoden doslova vyžívají, ale nikomu nic nebrání něco takového zkusit i do Gothic stylu.


Lolita a Internet
Lolita je s Internetem neodmyslitelně spjata... přeci jen, na Internetu můžete nakupovat oblečení, sledovat novinky vašich oblíbených módních značek, povídat si s ostatními Lolitami, a všeobecně se zapojit do dění v Lolita komunitě.
  • sledujte a zapojujte se do hlavních lolita komunit - lolita centrála (česky) a egl (anglicky)
  • posílejte fotky svých outfitů a komentujte fotky ostatních! Na Lolitou každý den (česky), lookbooku (anglicky) nebo daily_lolita (anglicky)
  • založte si blog a na něj posílejte fotky a zážitky ze svého života! Stejně tak můžete sledovat i blogy jiných lolitek.
Lolita je komunita, kterou z 90% tvoří samé ženské, a jak to tak bývá, když se sejde hodně ženských... nevyhnete se občas nějakému tomu drámu. A že jich kolem Lolity je! Někteří se v nich doslova vyžívají, jiní je zcela ignorují a další fňukají nad tím, jak jsou ostatní holky hnusné. Je čistě jen na vás, jak moc se do komunity zapojíte, nebo jestli naopak se do ní nezapojíte vůbec a budete nosit Lolitu jen pro sebe. Každopádně ale, nejlepší cesta je, brát to s nadsázkou a humorem! ;)

Závěr
Je jen na vás, který z těchto bodů chcete zakomponovat do svého života, a který nikoli. Spousta lidí se mylně domnívá, že každá Lolita je jako krásná princezna z pohádkového světa, která je ke všem milá a má vytříbené chování. Jistě se takové taky najdou, ale není jich mnoho. Přeci jen, byly i nafoukané princezny, byly i princezny fifleny. A je i spousta lolit, které raději než do čajovny zajdou do hospody na pivo.
Všechny Lolity jsou taky jen lidi ;)
 
Porcelain Doll - česká Lolita značka