Aktualizace článku: červen 2012

Jak uspořádat Lolita sraz

Nejsou ve vašem okolí žádné Lolita srazy, a vy byste tak rádi na nějaký zašli? Uspořádejte jej sami! Tady je návod jak na to!

1) Naplánujte program srazu

Mít plán srazu "prostě se sejdem a někam půjdem" sice spousta lidí praktikuje, ale proč dělat sraz tak obyčejný a nezajímavý? Sraz by měl mít nějaký cíl, či nápad! Nemusí být přesně naplánovaná každá minuta, ale je fajn když si z něj účastníci odnesou nějaký zvláštní zážitek.
  • Návštěva atrakce je nejjednodušší na domluvu. Ať je to výstava, Zoo, prohlídka zámku, divadelní představení, nálet na místní obchodní centrum... a po akci si můžete někam sednout na pokec.
  • Sraz byste měli pořádat na místě, ve kterém se aspoň trochu vyznáte. Nebo mít u sebe někoho, kdo se tam vyzná. Ať se skupinkou nebloudíte pořád dokola a dokola a nehledáte kde že má být ta výstava...
  • Jelikož Lolita je móda hodně vizuální, byla by škoda, kdyby z akce nebyly žádné fotky. Na chvíli se zastavit na pěkném místě a udělat menší focení jde vždy, a všichni budou jistě rádi, že budou mít fotky svých modelů, s kterými si dali tolik práce! Velice doporučuji domluvit se s jednou osobou, která vám bude dělat fotografa po celou dobu srazu. Ať nemusíte na fotky pořád myslet, a taky ať se nefotí na 15 foťáků, jen to zdržuje.
  • Když plánujete akci, dejte pozor, aby z toho nebyl turistický výlet. Ono po několikahodinovém chození bolí nohy a ne všechny loli boty jsou zrovna pohodlné. Neplánujte chození celý den po městě, vložte do toho i návštěvu míst, kde si můžou hosté odpočinout (čajovna, cukrárna, park...). Z vlastních zkušeností mohu říci, že nejlepší je tak kolem 9-10té hodiny se sejít, chodit po městě, a pak kolem druhé odpoledne zapadnout do čajovny a být tam až do konce srazu.
  • Pokud je zima a venku -15, je lepší naplánovat sraz v čajovně/kavárně a vymyslet nějaký program dovnitř. Nějaká zajímavá stolní hra, čtení pohádek, promítaní nebo přednáška, šicí kroužek... nemusíte mít program na dvě hodiny, ale je fajn mít vždy vymyšlenou nějakou společnou činnost, aby se zapojili i nováčci a jen neseděli bokem a dívali se, jak si lolity co se znají spolu povídají.
  • Pokud je to sraz, kde bude hodně nových tváří, není od věci zařadit do programu i menší "Seznamovací kroužek", třeba formou hry s otázkami.

2) Oznamte sraz v komunitě

O srazu se musí vědět, aby na něj někdo přišel!
  • Za prvé, dejte někam informace o srazu. Nejlépe někam, kam se lidé mohou do komentářů vyjádřit. Na Facebook, svůj blog, na lolita forum... Informace musí obsahovat: místo (nejen město, ale i kde přesně v tom městě) a čas začátku, program, dresscode, váš email a přihlášku. Každý člověk kdo se chce zúčastnit, vám musí poslat přihlášku (přezdívka, mobil, kdy jim přijíždí vlak do města). Je to důležité, abyste věděli jak velký sraz bude a pak případně udělat i rezervaci v čajovně.
  • Za druhé, udělejte plakátek se všemi informacemi o srazu (příklad) a ten rozešlete všude možně - na lolita fora, poproste známé loli kamarádky aby plakátek daly na své blogy.

3) Těsně před srazem...

  • Zjistěte si počasí, a případně pozměňte program srazu. (Přeci jen, když je venku slejvák, nebude chodit po parku a fotit se...)
  • Vytiskněte si všechny údaje o účastnících (hlavně telefonní čísla!)
  • A pak si nezapomenou vzít s sebou věci co každý - papír se zpátečními spoji (pokud dojíždíte), a nachystat si foťák (ne jen ten přístroj, ale i funkční baterku a prázdnou paměť! XD)

4) Jak se má organizátor chovat na srazu

  • Na sraz přijďte dříve, nebo aspoň včas. V žádném případě jako organizátor nesmíte přijít pozdě, jen pak necháváte na sebe čekat zmatené lidi.
  • Pokud se někteří nedostaví včas, kontaktovat je a zjistit, zda a kdy přijedou.
  • Věnovat se všem lidem. Aspoň chvilku si s každým popovídat, a snažit se zapojit do skupiny i ty lidi, kteří jsou na srazu noví a jdou tiše vzadu.
  • Jako organizátor máte zodpovědnost za celou skupinu. A pokud by se někdo nedejbože choval nevhodně, je to na vás, abyste si s dotyčnými promluvili. (Tím myslím třeba když při prohlídce zámku se holky spolu baví a hlasitě se smějí, až skoro nejde slyšet slova průvodce.)

5) Po srazu

  • Zveřejnit fotky na Internetu co nejdříve! A rozeslat všem účastním odkaz na fotogalerii. Případně i napsat report ze srazu na blog/forum, ale to není nutné :)
 
Porcelain Doll - česká Lolita značka