Aktualizace článku: květen 2013

Chci si šaty ušít. Jak na to?

Vzhledem k ceně lolita šatů spousta dívek preferuje raději šít si šaty sama. A pokud jsou šikovné, sklidí mnohem větší obdiv, než kdyby na sobě měly šaty značkové. A taky to má spoustu výhod - šaty sednou perfektně, můžete si ušít cokoliv jen chcete a... máte z nich i větší radost.

Vlastnoručně šité šaty vyjdou velice levně. Samozřejmě záleží vždy na ceně materiálu, ale bez problému se můžete vejít do ceny nepřesahující 300,- Kč.

Ale kde začít? Začátky bývají vždycky nejtěžší... ale po několika ušitých věcech vám už šití půjde od ruky a budete tvořit stále krásnější a krásnější věci. Hlavní je se nevzdávat!

Osobně doporučuji najít si někoho, kdo vám ze začátku bude pomáhat. Maminku, babičku... nebo si zaplatit kurz šití. Doopravdy vám to velice moc pomůže. Pokud šijete poprvé, tak bych doporučila začít sukní... tam není moc co zkazit (^_-)

Dejte si pozor na
  • Nekupujte lesklé látky. Až na pár vyjímek se to k lolitě nehodí.
  • Používejte výhradně bavlněné krajky nebo madeiru. Nepoužívejte umělé polyesterové krajky! Ty se dají tolerovat snad jen když jsou malé a nejdou moc vidět (např. bílá krajka na bílé sukni). Ono se vážně vyplatí si trochu připlatit a mít ty šaty doopravdy hezké.
  • Pečlivě entlujte všechny okraje, dělejte věci s trpělivostí.

A kde seženu střih?
  • časopisy GosuRori a Otome no sewing book jsou plné střihů na lolita šaty. Sice jsou psané v japonštině, ale není zase tak těžké se v tom vyznat
  • v každé Gothic & Lolita Bible jsou v příloze střihy, ale většinou vždy jen jedny šaty + nějaký doplněk. Taktéž v japonštině.
  • můžete si koupit nějaký český časopis se střihy (např. Burda) a střihy si trochu poupravit. Např. našít volán, přidat mašli... k halence přidat sukni a máte z toho šaty...
  • šít podle návodů na Internetu. Krok po kroku vám řeknou, co přesně máte udělat. Když se ve střizích vůbec nevyznáte, je toto skvělá volba.

Střihy ke stažení
Návody na... (česky)
Návody na... (anglicky)
Spodní prádlo Oblečení Doplňky
 
Porcelain Doll - česká Lolita značka