Co je to lolita?

Jedná se o módní styl/ street fashion, jenž vznikl v Japonsku. Vyzdvihuje ženskou eleganci, krásu a někdy i roztomilost. Je to móda, která se nepodřizuje mainstreamovým módním trendům a oproti ostatním japonským dívčím módním stylům tento čerpá ze západní kultury, historie, konkrétně z viktoriánské či edwardiánské éry nebo i pohádek např. Alenka v říši divů. Pro některé je to nejen styl oblékání ale i styl života.

Trocha historie

Historie lolita módy začíná někdy v 80. letech 20. století. Některé zdroje uvádí už 70. léta. Kolébkou se stala tokijská čtvrť Harajuku, kdy některé její ulice byly o nedělích uzavřeny běžné dopravě, a tak se zde začali scházet mladí, poslouchali rockovou hudbu od místních pouličních umělců, chodili nakupovat a trávili společný čas. Jak umělci, tak i jejich “obecenstvo” se začali objevovat v divokých a nevšedních outfitech, které se později vyrýsovaly do již rozpoznatelných módních stylů jako Gyaru, Decora nebo již zmíněná lolita móda. Tyto styly byly zdokumentovány v časopise STREET v roce 1985 a později časopisem FRUiTS.

Lolita byla více zpopularizována značkami jako Baby the Stars Shine Bright roku 1988 nebo Metamorphose Temps de Fille v roce 1993. Dále přibyly značky jako Angelic Pretty, Innocent World a Mary Magdalene. Nejprve se soustředili pouze na domácí trh, tedy v Japonsku, avšak zájem o lolita módu se začal šířit po celém světě, a tak některé značky expandovaly na zahraniční trh, konkrétně Severní Amerika a další západní země. Některé značky díky zájmu z jiných zemí předělaly své stránky do angličtiny.

Lolita móda čerpá z nespočtu historických stylů. Nejvýrazněji z dob Viktoriánské éry, spíše ze stylu odívání dětí nežli dospělých, což je kupříkladu sukně končící u kolen nežli róba až na zem, jako nosily dospělé ženy a je tu i absence extra stahovacích korzetů jakožto spodního prádla, které ve Viktoriánské módě dělaly onen oblíbený, žel nepohodlný, vosí pas. Další z historických stylů, ze kterého lolita velmi čerpá, je francouzské Rococo (1950). Celkově lolita ve světě módy působí poněkud historičtějším dojmem, avšak kombinuje natolik stylů, že ji nelze zařadit do inspirace pouze jedním konkrétním obdobím a to dalo vzniknout samostatnému a snadno rozpoznatelnému stylu, jež všichni známe jako lolita módu.

Vznik substylů

Ve svých začátcích se lolita móda vyznačovala pouze pastelovými barvami, bavlněnou krajkou, výšivkami, potisky, avšak později se tento styl rozdělil na několik podstylů. Nejvýrazněji byl zaznamenán vznik Gothic lolity (japonsky GosuRori). Čerpá ze západní gothic módy. Černé, šedé nebo i bílé oblečení, černé krajky, kříže, zkrátka temnější verze tradiční lolity. Gothic lolitu nejvíce zpopularizovaly japonské visual rock kapely jako Dir En Grey a Malice Mizer. Frontman Malice Mizer, Mana, založil svou vlastní gothic lolita značku Moi Meme Moitie. Dále se pak odštěpily styly jako Classic, Punk a Sweet. Později někteří nadšenci začali lolita módu kombinovat s jinými již vzniklými styly a dali vzniku například Wa lolitě či Cyber lolitě. Dnes již známe mnohem více kombinací - Steampunk lolita, Hime lolita a další. Zcela základními styly jsou však stále Sweet, Classic a Gothic. Zbylé jsou už kombinací lolita módy a jiných existujících módních stylů.

 
Porcelain Doll - česká Lolita značka